GRATIS VERZENDING IN INEDERLAND, BELGIË EN DUITSLAND BIJ BESTELLINGEN VANAF €60.00
Nio organics - Adaptogenen

WAT ZIJN ADAPTOGENEN
Adaptogenen zijn een groep enorm veelzijdige krachtige kruiden en paddenstoelen die je helpen bij het voorkomen, verlichten en zelfs bijdragen aan de genezing van veel stress- en lifestyle gerelateerde problemen.

Adaptogenen danken hun naam vanwege hun unieke vermogen zich aan te passen (to adapt) aan de specifieke behoeften van je lichaam. Ze kunnen tegelijkertijd kalmerend en energie stimulerend zijn zonder dat er sprake is van over-stimulatie. Het zijn geen stimulerende middelen zoals cafeïne, suiker of alcohol maar ze helpen en ondersteunen je lichaam om goed te functioneren. Ze putten niet uit de voedingsreserves van je lichaam en geven geen hoge pieken en diepe dalen zoals veel gebruikelijke hulpmiddelen tegen stress wel doen. Adaptogenen werken écht met je lichaam samen, met als gevolg een staat van homeostase (evenwicht).

Een adaptogeen:

 • Is niet-toxisch bij een normale therapeutische dosering
 • Produceert een niet-specifieke staat van weerstand in het lichaam tegen fysieke, emotionele of omgevingsstress
 • Heeft een normaliserend effect op het lichaam en helpt de normale fysiologische functie te herstellen die is veranderd door chronische stress

HOE WERKEN ADAPTOGENEN
Je lichaam doet altijd haar best om in balans te blijven. Wanneer je lichaam stress ervaart, reageert het hierop door het stresshormoon cortisol vrij te geven. Cortisol voorziet je lichaam van brandstof om letterlijk actie te ondernemen: vechten of vluchten! Dit mechanisme is cruciaal wanneer je écht in gevaar bent. Wanneer het gevaar weer is geweken, schakelt deze stressreactie vanzelf weer uit.

De bijnieren produceren cortisol en adrenaline komt vrij om ons klaar te maken om te vechten of te vluchten. De bloedspiegel gaat omhoog en bloed gaat naar onze ledematen, zodat we kunnen rennen voor ons leven. De ademhaling wordt sneller en de hartslag gaat omhoog om ervoor te zorgen dat de spieren voldoende zuurstof krijgen om te vechten of te vluchten. Je spijsverterings- en voortplantingsorganen staan op non-actief.

Bij chronische stress en langdurig verhoogde cortisolspiegels, blijft deze stressreactie actief. Je komt vast te zitten in de overlevingsmodus: cortisol wordt voortdurend geproduceerd en vrijgegeven en je bloeddruk en bloedsuikerspiegel blijven constant hoog, wat invloed heeft op elk fysiologisch systeem in je lichaam, maar met name op de functies van je schildklier en bijnieren. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, waaronder chronische vermoeidheid, slaapstoornissen, stemmingsstoornissen, neurologische ziekten, auto-immuniteitsproblemen, depressie, spijsverteringsproblemen, laag libido en angst. Veel hedendaagse chronische ziekten en aandoeningen zijn lifestyle- en stressgerelateerd.

Adaptogenen hebben een positief effect op het bijnierstelsel dat belast is met het beheren van de hormonale respons van het lichaam op stress. Ze werken via twee systemen in het lichaam, de HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) en het Sympathoadrenale Systeem. De eerste regelt de endocriene functie, het zenuwstelsel en ondersteunt het immuunsysteem. De tweede richt zich op onze stressreacties (vechten of vluchten).

Adaptogenen zijn zeer geschikt voor iedereen die zijn algehele welzijn wil verbeteren en zich gewoon goed wil voelen! Een prachtige aanvulling wanneer je gemoedstoestand, metabolisme, energieniveau, immuunsysteem en libido wel een boost kunnen gebruiken.

ADAPTOGENEN, VROEGER EN NU
Van de genezende en evenwicht brengende effecten die adaptogenen hebben op lichaam, geest en ziel wordt al duizenden jaren dankbaar gebruik gemaakt door sjamanen en medicijnmannen bij hun genezingswerk. Veel beoefenaars van Ayurveda en TCM gebruik(t)en ze om mensen te helpen die fysiek werk hadden of die herstellende waren van een ziekte. Nu is veel onderzoek in overeenstemming met wat zij altijd al wisten.

Ooit was de bron van stress misschien een wilde beer die je aan wilde vallen, in deze tijd is het een werkgever die je het leven zuur maakt of de sociale druk uit je omgeving. Veel stressreacties van ons lichaam worden veroorzaakt door de wereldwijde milieuverontreiniging. Dit wordt helaas nog vaak over het hoofd gezien.

Hoe dan ook, de werking van ons zenuwstelsel is al eeuwenlang onveranderd gebleven en onze hormonale reactie op stress, ongeacht de oorzaak, blijft hetzelfde.

KIES HET JUISTE ADAPTOGEEN
Wat alle adaptogenen met elkaar gemeen hebben, is het vermogen om je lichaam te helpen zich beter aan te passen aan stressfactoren. Daarnaast hebben ze ook allemaal nog eens hun eigen unieke sterke eigenschappen; op briljante wijze op zichzelf of synergetisch met andere complementaire adaptogenen zijn ze in staat je stemming, immuniteit, cognitieve functies, spijsvertering, libido of hormonale balans te verbeteren.

Zo heeft Siberische Ginseng duidelijk een stimulerende werking, kan Ashwagandha ervoor zorgen dat je je minder angstig voelt en heeft Reishi meer rustgevende eigenschappen. Voor een upgrade van je energieniveau is Cordyceps weer heel geschikt.

Adaptogenen werken snel. Meestal ervaar je al na een paar dagen gebruik de voordelen, zoals verhoogde focus, verbeterde energie, een kalmere geest, een positievere stemming of verbeterde vitaliteit. Uiteraard afhankelijk van welk adaptogeen je gebruikt.

ADAPTOGENEN IN HUIDVERZORGING
Adaptogenen kunnen je lichaam, geest en huid precies dát geven wat op een bepaald moment nodig is. Niet alleen holistische voedingsdeskundigen zijn enorm gefascineerd door deze eigenschappen, veel beauty- en wellness goeroes raken maar niet uitgepraat over deze wondertjes uit de natuur.

Stress speelt een belangrijke rol bij het welzijn van de huid – het verstoort wondgenezing, draagt bij aan ontstekingen en kan leiden tot een golf van hormonen die de huidfunctie beïnvloeden. Aanhoudende stress kan er ook voor zorgen dat de huid reageert met een overproductie talg, roodheid, vroegtijdige veroudering en hormonale onevenwichtigheden.

Huidverzorging met adaptogenen is enorm interessant omdat je, in tegenstelling tot elk ander orgaan in het lichaam, adaptogenen er rechtstreeks op kunt toepassen. Naast een goede bescherming en hydratering bieden adaptogenen nog een aantal geweldige eigenschappen voor de huid:

 • Verminderen ontstekingen
 • Bevorderen sneller wondherstel
 • Verwijderen onzuiverheden in de huid
 • Brengen de natuurlijke oliën van de huid in balans
 • Creëren een natuurlijke afweer om de huid te beschermen
 • Kalmeren en verzachten een gestreste huid
 • Reinigen de huid écht goed (door bacteriën, virussen en schimmels die er niet horen op te ruimen)
 • Normaliseren de talgproductie

De 100% natuurlijke, handgemaakte verzorgingsproducten worden in kleine batches geproduceerd om de versheid en kracht van de kostbare antioxidanten en andere bioactives uit de biologische oliën, boters en plantenextracten te waarborgen.

TOT SLOT
Welk adaptogeen goed voor jou werkt kan in de loop van de tijd veranderen; blijf jezelf informeren over hoe je je voelt! Gebruik alle informatie en recepten op deze site zoals jij wilt. Heb je behoefte aan meer achtergrondinformatie of onderzoeksresultaten? Kijk dan eens op deze pagina met Links. Experimenteer. Creëer je eigen rituelen. Voeg adaptogenen eenvoudig toe aan je eerste kopje koffie, je dagelijkse smoothie of mix in een heerlijk verfrissende tonic. Laat deze superpoeders een waardevolle aanvulling zijn en je leven verrijken!

Adaptogenen worden als veilig, niet-toxisch en niet-verslavend beschouwd en kunnen dagelijks worden gebruikt. Blijf altijd je gezond verstand gebruiken, doe je eigen onderzoek en observeer hoe je lichaam reageert. Raadpleeg je arts wanneer je zwanger bent, medicijnen gebruikt of in een slechte gezondheid verkeert. Het gebruik van adaptogenen wordt vaak afgeraden wanneer je immunosuppressieve medicatie gebruikt.

Don’t forget: Adaptogenen zijn geweldige middelen die je gezondheidsdoelen kunnen bevorderen en je welzijn zullen vergroten. Maar zie ze wel als een deel van het grotere geheel. Adaptogenen toevoegen aan een ongezonde lifestyle en een bomvol bestaan zal je stressniveaus heus verbeteren, maar goed voor jezelf zorgen door het eten van goede voeding, zorgen voor ontspanning, mediteren of yoga-oefeningen, de natuur ingaan en zorgen voor voldoende nachtrust zijn daarin cruciaal!

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
STAY TUNED AND GET 10% OFF YOUR FIRST ORDER
Stay tuned and get 10% off your first purchase. We'll keep you in the loop with our latest news, recipes, product information and special events.
  Subscribe